Rendészetelméleti kutatóműhelyKutatóműhely emailKövess minket a facebookonMagyarAngol

Rendészetelméleti Kutatóműhely Bemutatkozás

„A rendészettudomány, mint a közigazgatási jogtudomány egy önállóságra törekvő ágazata, most van kibontakozóban. (…) A rendészettudományra vár az a feladat, hogy feltárja a rendészeti gyakorlatnak azokat a területeit is, amelyek nem illeszthetők a jogi jelenségek sorába, és pusztán a jogtudományoktól kölcsönzött módszerekkel nem is kutathatók. (…) További feladata, hogy a rendészet jogát, a rendészet szervezetét és annak működését interdiszciplináris megközelítéssel tárja fel, vegye birtokba a rendészeti igazgatásnak azokat a területeit, amelyek eddig tudományos kontrollt nem kaphattak, alakítsa ki a nemzetközi kutatásokhoz nélkülözhetetlen fogalmi apparátusát, végül teremtse meg azokat a hazai és nemzetközi fórumokat, amelyek alkalmasak a tudományos teljesítmények mérésére. A rendészettudomány jelentős támogatást nyújt a rendészeti szakmák művelőinek és a belügyekért felelős kormányzatoknak.”

„A bűnügyi tudományok és a közigazgatás-tudomány közös határterülete, a több, mint százéves múltra visszatekintő, de most újra felfedezett rendészettudomány.”

A hazai rendészettudomány művelőinek egybehangzó véleménye szerint, a rendészet egyik legnagyobb adóssága, hogy nagyon kevés tudományos igényű kutatás, szakmai műhely foglalkozik ezzel az érzékeny és számos tekintetben vitatott területtel. Éppen a Pintér Sándor belügyminiszter emelte fel a hangját 2012. év második felében teljes joggal, a rendészettudományi oktatók és kutatók (NKE RTK) visszafogott aktivitása és a rendészeti tárgyú publikációk alacsony száma kapcsán, azonnali lépéseket sürgetve.

Megvan tehát az igény a rendészettudomány művelése iránt, feltéve, hogy a jövő rendészetének kialakításánál a kutatók és a tudományos műhelyek is érdemben bevonásra kerülnek, kutatási eredményeiket pedig figyelembe veszik.

A rendészettudomány művelésének és kutatásának komoly hagyományai vannak hazánkban. Néhány nagy név a magyar közjog hőskorából: Somló Bódog, Concha Győző, Tomcsányi Móric, Magyary Zoltán, Bibó István.