Rendészetelméleti kutatóműhelyKutatóműhely emailKövess minket a facebookonMagyarAngol

A rendészet aktuális történései itthon és külföldön

 

Kriminológiai Közlemények

A Kriminológiai Közlemények 75. száma elérhető online a Társaság honlapján az alábbi linken:

http://www.kriminologia.hu/publikacio/kriminologiai-kozlemenyek-75

Fehérvár TV

Fehérvár TV Video VIDEO

Szakokleveles magánnyomozó szakirányú továbbképzési szak

Szakokleveles magánnyomozó szakirányú továbbképzési szak elindításáról is döntött az NKE Szenátusa, 2015. június 10-én. A testület Dr. Christián László tanszékvezető egyetemi docenst (Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszék) bízta meg szakfelelősként. (Forrás: www.uni-nke.hu)

Biztonságpiac

Így használják a hackerek a rosszul konfigurált biztonsági kamerarendszereit

Biztonságpiac

Kiberbiztonság: erre figyeljünk a nyaralás alatt

Rendészeti politika

A közpolitikai döntéshozatal jogi környezete a rendészeti politikában VIDEO

Hatos csatorna

A Hatos Csatorna vendége volt a Kutatóműhely vezetője, Dr. Christián László Az interjú az alábbi linkre kattintva tekinthető meg. VIDEO

Globális együttműködés a terrorizmus elleni harcban

Az elmúlt években a közel keleti térség államaiban végbement politikai változások hozzájárultak a nemzetközi terrorizmus megerősödéséhez. Az ún. „arab tavasz” kapcsán az érintett országokban a lakosság életszínvonala jelentősen csökkent, ami hozzájárult a vallási és politikai szélsőségek megerősödéséhez. 2013 augusztusában, Irakban, Szíriában és Líbiában több mint kétszáz terrorcselekmény miatt fogva tartott személy szökött meg az említett államok büntetés - végrehajtási intézményeiből.

A dohánytermékek árának emelése miatt jelentősen nőtt az illegális kereskedelem a visegrádi államokban

Az elmúlt években a dohányáru kiskereskedelmi értékesítési ára a Visegrádi Együttműködés államaiban folyamatosan emelkedett. Ezzel párhuzamosan egyre szélesebb körben terjedt el az illegális forrásból származó dohányáru fogyasztása. A csempészett termékek származási országa az esetek többségében Ukrajna.

Romániában új rendvédelmi szerv jött létre

2013 augusztusában, Romániában új rendvédelmi szerv jött létre ANAF ANTIFRAUDA néven. Az új szervezet létrehozása illeszkedi a román kormány által meghirdetett adó és pénzügyi reformcsomagba. Vezetését a román adóhivatal egyik igazgatóhelyettese látja el. Az állomány a román pénzügyőrség, és rendőrség gazdaságvédelmi osztályaiból kerül feltöltésre.

Videokamera - rendszer kiépítése a határon átnyúló bűnözés ellen

Ausztriában az elmúlt években jelentős károkat okoztak a határ menti települések lakóinak a szomszédos országokból érkező ún. mozgó bűnözők. 2012 nyarán több sorozatbetörést követtek el Burgenland tartomány kisebb településein. Az osztrák rendőrség az elkövetők azonosítása érdekében indította az Argus-2 elnevezésű akciót, amelyben egy rendszámtábla felismerő rendszer kerül kiépítésre.

Magyar - Holland együttműködési megállapodás az emberkereskedelem ellen

2013 nyarán megszületett a magyar és a holland kormány közti kétoldalú emberkereskedelem elleni egyezmény. A megállapodás előzménye, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) adatai szerint 2012-ben nőtt a korábbi évekhez képest az emberkereskedelem áldozatainak száma. A szervezet becslése szerint egyidejűleg több mint 20 millió személyt kényszerítenek prostitúcióra a világszerte.

A Duna menti határszakaszok védelmének erősítéséről

Hazánk uniós csatlakozását követően Duna román és szerb szakaszán jelentős csempész tevékenység folyik. A gazdasági válság éveiben az illegális tevékenység tovább erősödött, ami azzal magyarázható, hogy a nagy mennyiségű ömlesztett áru szállítására szolgáló uszályok jó rejtési lehetőséget biztosítanak a csempészeknek. Az elmúlt években a jövedéki termékek illegális kereskedelme mellett megerősödött az emberkereskedelem és a védett állatok kereskedelme.

Társadalmi együttműködés a politikai szélsőségek ellen

Németországban Szövetségi Bűnügyi Hivatal (Bundeskriminalamt, BKA) megfigyelései alapján az elmúlt években drasztikusan emelkedett a fiatalok körében a politikai szélsőségekhez fűződő vonzalom. A szigorú szabályozás ellenére az illegális csoportok a korábbi években kialakították az internet alapú kapcsolattartás rendszerét. A BKA a hatékony fellépés érdekében létrehozta a Terrorizmus és Extrémizmus Elleni Kutatócsoportot (Forschungsstelle Terrorismus und Extremismus, FTE).

Bővebben a rendészeti aktualitásokról.